Tankönyvekről diákoknak, tanároknak, szülőknek. Mindenkinek, aki iskolába jár vagy járt.

Tankönyvek

Tankönyvek

Közveszélyes kozoktatás

2016. március 04. - paddington

Dés Mihály a HVG vélemény rovatában megjelent írásában "hiánypótlási" kérelemmel fordul a most protestáló pedagógusokhoz, azzal kezdve írását: 

Nemcsak a Klik és a krétahiány a gond. Az egész közoktatás közveszélyes.

Dés Mihály szerint " ez a veszélyesség inkább csak a humán tárgyakhoz kapcsolódó tankönyvekben nyilvánul meg, de mivel a kérdéses területek meghatározóak a diákok ön- és világképének kialakításában, a hatalomnak kiszolgáltatott, túlhajszolt pedagógusok pedig nem feltétlenül tudják, merik vagy akarják ezeket a nézeteket korrigálni, az ordasabbnál ordasabb téveszmék és a tűrhetetlen trehányságok kihatnak a magyar közoktatás egészére." Ugyanakkor Nahalka István oktatáskutató tegnap egy Facebook kommentben felhívta a figyelemet arra, a természettudományok területén is hasonló a helyzet.

A szerző felhívja az olvasók figyelmét erre a blogra is, és részletesen tárgyalja az új tankönyvek hibáit és azok következményeit, de megemlíti azt is, mi a gond az erkölcstan oktatással és az ahhoz kapcsolódó elhíresült Bánhegyi könyvvel. Kiemeli azt is, ezek azonban nem új jelenségek, korábbi tankönyvekben is voltak sajátos megközelítések vagy furcsaságok.

Írását ezekkel a figyelemfelkeltő mondatokkal zárja: 

Teljesen igazuk van a tiltakozó pedagógusoknak, amikor az egész közoktatási rendszer megváltoztatását követelik. Nem lehet kevesebbel beérni. Csak akkor hadat kell üzenni az egész zavaros, romlott világképnek és a torz, antidemokratikus értékrendnek is, amit a jelenlegi oktatáspolitika képvisel.

Kedves kollégák, ez a cél közügy, és eléréséhez mindenkire számíthattok, akinek drága egy modern, szabad és barátságos Magyarország megteremtése. Ha viszont elfogadnátok – akár jelentős – részengedményeket, előbb-utóbb megosztanának, leszerelnének benneteket. Igaz, kárpótlásul kicsit csökkenne a túlterheltség, egyszerűsödne az eszelős bürokrácia, talán még a fizetés is nőne valamicskét, sőt végre vécépapír is lenne, amennyi csak köll. Mint tudjuk, azzal is lehet kezdeni valamit.

A teljes írás a hvg.hu Vélemény rovatában olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr308443238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása