Tankönyvekről diákoknak, tanároknak, szülőknek. Mindenkinek, aki iskolába jár vagy járt.

Tankönyvek

Tankönyvek

Okosabb vagy, mint egy nyolcadikos?

2017. január 05. - paddington

foci8.jpgÍme, a nyolcadikos földrajz-tankönyv egyik feladata.

Ezzel a feladattal szembesülnek 2017 januárjában, a tanterv szerint a nyolcadik évfolyamos tanulók.

Segítek értelmezni.
A képen az látható, amint az elhízott német disznó férfikalapban, unottan szoptatja a kicsikéket, egy, csak egy legény van, aki nem kér az ilyesmiből, ő nyilván a mérges kismalac, egyébként magyar zászlóval. A feladat értelmezni a képet és eldönteni, vajon mindenki egyenlően részesül-e.

Nincs azzal baj, ha egy tanárnak határozott véleménye van a világról. Legyen is neki.
A baj ott van, ha a tankönyvírónak is van és nem latolgat.
Még nagyobb baj meg ott van, hogy ezt kiadják, aztán kötelezően a gyerekek kezébe adják. Hogy abból tanuljanak, dolgozatot is írjanak belőle.

Egy átlagos családban a politika nem téma, a közbeszéd része, hogy a politika az valami nagyon ótvaros dolog – mert nem tudják, és nem is érdekli őket, hogy a politika alapvetően azt kellene jelentse, hogy a városunkkal való foglalkozás. Hogy mikor jöjjön a szemetes, mennyi legyen az adó, hogy mindenkinek még épp elég jó legyen és hol legyen a kórház, iskola.

Egy átlagos családban nem nézegetik napi rendszerességgel a gyerek tankönyveit, azt mondják, hogy a te munkád a tanulás, büdös kölyök, tanuld meg és ne hozz nekem egyest haza.

Egy átlagos család átlagos gyerekét pláne nem érdekli a politika. Rohadtul nem tudja, hol terül el az Európai Unió, és hogy késsel vagy villával kell-e hozzápiszkálni.

Egy átlagos család átlagos gyereke elnézegeti ezt a képet, nagyokat röhög rajta és bevésődik neki.

Mert a képi információ jobban átmegy az átlagos család átlagos gyerekének, mint az írásos (ld. még Pisa-teszt, miszerint az átlagos család átlagos gyereke gyakorlatilag analfabéta, mint az apja meg az anyja).

Egy átlagos család átlagos gyereke húsz év múlva már teljes mellszélességgel fogja bizonygatni a saját gyerekének, hogy de bizony tanuld meg, mert felpofozlak, hogy az EU a vérünket szívta volna, de mi kikacagtuk.

Csak abban bízhatunk, hogy az átlagos család átlagos gyerekének nem teljesen átlagos földrajztanára van, és szépen elmagyarázza neki, amit kell.

Amúgy mindegy. Ez az ország menthetetlen.

Mint a mérges kismalac.

Csak kevesebbet lehet rajta röhögni.

Szerző: Török Mónika

Forrás: huppa.hu

Az érintett könyv: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, 2016. F. Kusztor Adél - Pokk Péter - Szőllősy László: Földrajz 8. Tankönyv ISBN: 978-963-682-918-6 6. fejezet: Németország földrajza - Közép-Európa óriása 146. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr10012101011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Jurcsik 2017.01.21. 10:55:24

A karikatúra nem csak gusztustalan, de kontextusában nem releváns a mellékelt magyarázat sem. A Fidesz kormánytól megszokott durva csúsztatást látunk, de az sem kizárt, hogy tankönyv szerkesztője maga sem tudta értelmezni az ábrát - no és a lektorok sem, ha voltak ilyenek. Egyértelmű, hogy a karikatúrán a pénzügyi válság során az államcsőd szélére került tagállamok megmentésében vezető szerepet játszó Németországot és a megmentett országokat ábrázolja. ( A zászlók gyakorlatilag azonosíthatatlanok: Görögország, Spanyolország, Írország és Portugália szopizik.) A vigyori magyar kismalac pedig nyilván azt sugallja, hogy a hazai unortodox gazdaságpolitika gyöngyszemei ( pl. a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása) megmentette a kismalacot a német emlőktől. Ezeknek az előtte heverő gyöngyszemeknek örül a (Fidesz)malacka.
süti beállítások módosítása