Tankönyvekről diákoknak, tanároknak, szülőknek. Mindenkinek, aki iskolába jár vagy járt.

Tankönyvek

Tankönyvek

Forradalmak és ágyasok - a Történelem 10 tankönyv elemzése

2016. május 06. - paddington

tori10.jpgA Történelemtanárok Egylete Tankönyvelemző Műhelye a Történelem 10 kísérleti tankönyv elemzését a napokban hozta nyilvánosságra. Az elemzés, a Történelem 9 analíziséhez hasonlóan kíméletlen, ám szakmailag támadhatatlan véleményt fogalmaz meg. 

Az elemzés szerint a tankönyv több okból is nehezíti a tanulást, rengeteg felelsleges adatot és évszámot, meg nem magyarázott fogalmat tartalmaz, a kisméretű illusztrációk gyakorlatilag lehetetlenné teszik azok forrásként való felhasználatát. A térképek zöme ebben a kötetben is hibás, pontatlan. Az elemzés szerint a könyv nem alkalmas az érettségire való felkészülésre, önállóan semmiképpen sem, de a könyv a kerettantervi követelményeknek sem felel meg teljesen.

Az elemzés talán legszórakoztatóbb megállapítása, hogy abban

aránytalanul nagy hangsúlyt kap a szeretők, ágyasok, nászéjszakák ügye.

Az elemzés több témára vonatkozóan is megállapítja, hogy azokat hibásan tárgyalja a könyv.

Fontos szempont, hogy az "OFI kísérleti tankönyv sorozatának hibáira, pontatlanságaira, szakmai, didaktikai tévedéseire azért vetül különösen nagy figyelem, mert a kormányzat által kialakítani szándékozott évfolyamonként és iskolatípusonként „legfeljebb kettő tankönyv” világában egy állami fejlesztésű s az Európai Uniós pénzből jelentős árelőnyhöz juttatott tankönyvről van szó.

Ezért joggal várja/várná el tanár, diák, szülő egyaránt, hogy jól tanulható, könnyen tanítható, mind a történettudomány mind a pedagógia szempontjából pedig korszerű mű legyen.

A történelem 10 tankönyv nem ilyen.

Az elemzés alapos összefoglalója itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr398686070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása