Tankönyvekről diákoknak, tanároknak, szülőknek. Mindenkinek, aki iskolába jár vagy járt.

Tankönyvek

Tankönyvek

Üdv a Tankönyvek blogon!

Tankönyvekről diákoknak, tanároknak, szülőknek. Mindenkinek, aki iskolába jár vagy járt.

2015. július 13. - Történelemtanárok

carti_1.gifBajuszt rajzoltál a szereplőkre? Aláhúztad a lényeget? Egyáltalán kinyitottad? Vagy érdekes képek voltak benne? Izgalmas volt? Netán jól tanulható? Miért? Muszájból tanítottad? Vagy örömmel? Itt az alkalom, hogy leírd! Mennyit dolgoztál vele, amíg írtad? Milyen újdonságot akartál megmutatni? Most mindezt megoszthatod másokkal is!

Van, "amihez mindenki ért". A foci, az iskola és a tankönyv is ide tartozik. Ebben a blogban a tankönyvekről beszélünk. Milyen a jó tankönyv? Egy másik miért rossz? Tanulod? Tanítod? Netán írod? A gyereked, unokád használja? Vagy a szomszéd? Szólj hozzá! Adj tanácsot!

 A blogot indító Történelemtanárok Egylete (TTE) fontosnak tartja, hogy a bármely tankönyvről mindenki kifejthesse véleményét. Az új tankönyvek elemzésére, annak tanulságaira Tankönyv vagy Tankönyvek? címmel a Norvég Civil Alap támogatásával indítottunk programot. Ebben a munkában részt vesz a Magyartanárok Egyesülete, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Az Európai Szülők Egyesülete (EPA) magyar tagszervezete, valamint a tankönyvesek civilszervezete, a TANOSZ is.

cover_232x328.jpg

A képen az új, kísérleti 9. évfolyamos tankönyv borítója

Az OFI által készített új történelemtankönyvek szakmai elemzését egy vitával kezdtük. Több írás foglalkozott a térképekkel (itt és itt).

"A X. századi állapotot ábrázoló térkép valamennyi mai, nagy kelet- európai víztározót feltünteti. Az Urál hegység egyáltalában nem került fel a térképre." - írja a térképész.

Ezt követően egy másik elemzés 23 oldalas elemzésben csapott bele a "lecsóba". 

"Még  az  új  tankönyveket  morális alapon kritizáló kollégák, illetve a közvélemény sem biztos, hogy szembesült a kötet ilyen mértékű szakmai  hiányosságaival – nem  csoda,  mert magunk  sem  hittük  volna,  mielőtt a mikroszkóp lencséje alá nem helyeztük a kötetet."

A Tényleg oldalon is több cikkben foglalkoztunk tankönyvekkel (itt és itt). Az egyik új tankönyv szerkesztőjét idézi az legendákat korrigáló oldal, majd felhívja a figyelmet egy számottevő tévedésre.

„...kitaláltunk egy olyan módszert, … [melynek] lényege, hogy adott egy történelmi vita, például, hogy Athénban mit fejlesszenek inkább, a flottát vagy a szárazföldi hadsereget? A diákok feladata, hogy csoportokat alkotva eljátsszák a két fél érvelését”. Nyilván tényleg azt hiszi, hogy a történelmi dramatikus játékot ők találták ki (...), pedig része volt ez régóta az oktatási hagyománynak, nagyjából a jezsuiták fellépése óta.

Vajon igaza van a szerzőknek? S egyáltalán, milyen a jó tankönyv? Ne titkold a véleményed!

(A blog moderált. Személyeskedő, kirekesztő, emberi méltóságot sértő vélemények nem jelenhetnek meg az oldalon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr267622892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abaujfony 2015.07.14. 12:12:56

A történelmet és az irodalmat egészen más rendszerben kellene tanítani, mint eddig tették, ehhez kélpest a szakmai hibák mondhatni lényegtelenek. Ha kijavítjuk ezeket, attól még egyáltalán nem lesz érdekes és vonzó a történelem a tanulók számára, s nem marad meg bennük az, aminek maradandónak kellene lenni. Az adatok ugyanis elszállnak az agyból, s ami marad ezek után, az úgyszólván semmire nem használható.

Történelemtanárok 2015.07.14. 12:14:47

Szerintünk is jelentősebb változások szükségesek. Erre javaslatot is tettünk például a nemzeti alaptanterv kapcsán.
süti beállítások módosítása